preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava

PROGRAM ZA STJECANJE KOMPETENCIJA U AKTIVNOSTIMA SVAKODNEVNOG ŽIVOTA I RADA

     Program za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada je poseban program koji se provodi uz individualizirane postupke kao obvezno osnovno obrazovanje, najdulje do 21. godine života. Rad je organiziran u programskim skupinama, ovisno o kronološkoj dobi učenika, a u svakom razrednom odjelu može biti od tri do pet učenika.

     Namijenjen je učenicima koji s obzirom na funkcionalne sposobnosti nisu u mogućnosti nastaviti srednjoškolsko obrazovanje za stjecanje zanimanja. Program u potpunosti  uvažava specifičnosti utvrđenih teškoća svakog pojedinog učenika,uvažava načela kontinuiteta stručne pomoći i usmjerenosti na sve čimbenike u odgojno-obrazovnom i (re)habilitacijskom procesu i koordinirano angažira sve  stručne potencijale.

 

Dodatni odgojno-obrazovni i rehabilitacijski programi su dio posebnog programaza stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada, a uključuju:

 - program produženoga stručnog postupka (rehabilitacijski sadržaji,učenje i organizacija slobodnog vremena)

- rehabilitacijske programe: fizikalna terapija, radna terapija, logopedskarehabilitacija, senzorna integracija i nadomjesna komunikacija

- izvannastavne aktivnosti po vlastitom izboru ( zbor, boćanje…)

- koordinirano angažira sve  stručne potencijale.

PEDAGOŠKO-DIDAKTIČKA PRILAGODBA PODRAZUMIJEVA:

- prilagođenu informatičku opremu

- specifična didaktička sredstva i pomagala

- materijale prilagođene posebnim odgojno-obrazovnim potrebama učenika (u jeziku, pismu i mediju)

- elektroakustičku opremu

- prilagođene oblike komuniciranja (komunikatori) 

 

SADRŽAJ  ODGOJNO - OBRAZOVNIH PREDMETA

KOMUNIKACIJA– sadržaji, teme i aktivnosti usmjereni su prema kvalitetnijem govorno – jezičnom izražavanju, razumijevanju sadržaja, poticanju međusobnog spontanog komuniciranja, pismenom izražavanju i radu na računalu.

 

 

Učenici kod kojih je oralna glasovna produkcija vrlo otežana ili uopće nije moguća uključeni su u nadomjesnu komunikaciju koju provodi stručno osposobljena logopedinja  u suvremeno opremljenom kabinetu.

SOCIJALIZACIJA – usvajanje i njegovanje socijalno prihvatljivih  oblika ponašanja u  različitim socijalnim situacijama u školi i izvan nje te aktivno sudjelovanje u svim kulturnim zbivanjima Centra Dubrava uključujući i INKAZ (kazališne susrete mladih s invaliditetom).

 

BRIGA O SEBI – poticanje samostalnosti u svim aktivnostima samozbrinjavanja i razvijanje svijesti o važnosti obavljanja osobne higijene i zaštitu od elementarnih opasnosti iz neposredne okoline.

UPOZNAVANJE ŠKOLE I RADNE OKOLINE – stjecanje elementarnih pojmova, znanja i iskustva u užoj i široj sredini te osamostaljivanje za život u društvenoj zajednici( uočavanje i razumijevanje zbivanja u prirodi, povezanosti zbivanja u prirodi s aktivnostima ljudi i životinja,vremensko i prostorno orijentiranje itd.). 

 

TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA - važno područje koje omogućuje razvoj osnovnih psihosomatskih sposobnosti, pogotovo razvoj koordinacije, preciznosti, ravnoteže, brzine, gibljivosti  u skladu s individualnim mogućnostima učenika. U okviru TZK-anaši učenici koriste i bazen u Centru u kojem se izvodi obuka neplivača te usavršavaju tehnike plivanja.

 

ORGANIZIRANO PROVOĐENJE SLOBODNOG VREMENA - GLAZBENI, LIKOVNI I RADNI ODGOJ omogućavaju razvoj glazbenih, likovnih i radnih sposobnosti i kreativnosti.

 

IZOBRAZBA U OBAVLJANJU POSLOVA - usmjerena je prema razvijanju radnih navika, vještina, sposobnosti, urednosti i kreativnosti, izradu ukrasnih i uporabnih predmeta od vune i tkanina te usvajanju osnovnih znanja iz područja zaštite na radu.

 

 

 

 



Album: Socijalizacija

[1] 2 Sljedeća Zadnja
Prezentacija
01
01
Preuzmi sliku
02
02
Preuzmi sliku
03
03
Preuzmi sliku
04
04
Preuzmi sliku
05
05
Preuzmi sliku
06
06
Preuzmi sliku
07
07
Preuzmi sliku
08
08
Preuzmi sliku
09
09
Preuzmi sliku
10
10
Preuzmi sliku
11
11
Preuzmi sliku
12
12
Preuzmi sliku



[1] 2 Sljedeća Zadnja



CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava / Prilaz Tomislava Špoljara 2, HR-10000 Zagreb / www.centar-dubrava-zg.skole.hr / ured@centar-dubrava-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju