preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava

BRIGA O ZDRAVLJU I ZDRAVSTVENA NJEGA

Pružanje zdravstvene zaštite i zdravstvene njege našim korisnicima  provodimo tijekom 24 sata. Nosioci pružanja zdravstvene zaštite i zdravstvene njege su medicinske sestre, u procesu njege sudjeluju njegovatelji.  

Planiranje pružanja zdravstvene skrbi provodi medicinska sestra,bacc.

 

Učenicima  s motoričkim poremećajima,metaboličkim poremećajima,kroničnim bolestima kao  i učenicima  s intelektualnim teškoćama pruža se zdravstvena skrb  u svim oblicima zdravstvene zaštite:

             primarne

             sekundarne

             tercijarne

             provođenje zdravstvene  njege

 

Pristup  pružanju zdravstvene skrbi i zdravstvene njege zbog raznolikosti potreba koje ovise o vrsti i specifičnosti  oštećenja, različit je i prilagođen potrebama korisnika.

Načela na kojima temeljimo pružanje zdravstvene skrbi korisnicima su:

- profesionalnost određena usvojenim standardima rada

- cjelovit pristup zbrinjavanju korisnika

- preventivno djelovanje

- primjena sustavnog, logičkog rješavanja problema kroz proces sestrinske skrbi

- partnerski odnos

- timski rad, multidisciplinarni pristup rješavanju problema

 

Početna faza u pružanju zdravstvene skrbi i zbrinjavanju korisnika koju provodimo je:

- procjena stanja korisnika (procjena aktivnosti svakodnevnog života, procjena odnosa korisnika prema okolini, sebi i osobnim stvarima, procjena odnosa-verbalni i neverbalni prema okolini, prepoznati čimbenike koji pridonose ili negativno utječu na tjelesno, socijalno i psihičko blagostanje..)

- planiranje zdravstvene njege kojim obuhvaćamo utvrđivanje prioriteta, definiranje ciljeva i planiranje intervencija u dogovoru s korisnikom

- provođenje zdravstvene njege obuhvaća i provjeru ispravnosti, opravdanosti, analizu uvjeta i realizacije koja uključuje analizu ciljeva zdravstvene njege u odnosu na tijek i rezultate provedbe

- evaluacija je usmjerena prema cilju, tijekom procesa skrbi izmjenjuje se s ostalim fazama, i predstavlja planiranu i sustavnu usporedbu aktualnog stanja i ponašanja korisnika sa željenim ishodom.


CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava / Prilaz Tomislava Špoljara 2, HR-10000 Zagreb / www.centar-dubrava-zg.skole.hr / ured@centar-dubrava-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju