preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava

 

Ukratko o Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava

Centar je osnovan 1966. godine odlukom Sabora Republike Hrvatskei namijenjen školovanju i rehabilitaciji djece i mladeži s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima koja se u primjerenim uvjetima mogu osposobiti za zanimanja po redovitim, prilagođenim i posebnim programima. Od  listopada 1966. do listopada 2011. u Centru Dubrava osnovnu školu završila su 602 učenika, a srednju 1997 učenika. S njima je radilo 935 djelatnika i tri ravnatelja
Danas je jedina  ustanova u Republici Hrvatskoj u kojoj djeca i mladež s tjelesnim invaliditetom mogu u primjerenim uvjetima steći srednješkolsko obrazovanje i istovremeno biti uključeni u sveobuhvatnu rehabilitaciju, s ciljem uključivanja učenika u što samostalniji život i rad po završetku rehabilitacije.Osim redovite nastave učenici se mogu, prema sklonostima, uključiti u mnogobrojne izvannastavne aktivnosti.

Nakon završenog četverogodišnjeg obrazovanja srednje stručne spreme i polaganja Državne mature,učenici Centra mogu nastaviti svoje obrazovanje na nekom od srodnih fakulteta ili viših škola.Prema prikupljenim podacima, oko 20% učenika, koji su završili četverogodišnje obrazovanje te položi Državnu maturu, upišu fakultet.

Neki od njih postali su akademski slikari, pravnici, ekonomisti, defektolozi, profesori, saborski zastupnici, a u športskim aktivnostima imali smo učenika koju su sudjelovali na ljetnim i zimskim paraoolimpijadima. Također je bilo učenika koji su bili, a i danas jesu vrlo uspješni športaši u tenisu, košarci, atletici itd.

U Centru je moguć i cjelodnevni smještaj učenika. Osim smještaja učenici prema potrebama imaju na raspolaganju:edukacijsko - rehabilitacijske postupke, fizikalnu terapiju i rehabilitaciju zatim radnu terapiju,a poseban odjel prema potrebama brine o zdravlju i njezi.

Potrebni dokumenti za upis:

Svjedodžbe o završenom 5, 6, 7, 8  razredu osnovne škole
Rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb.
Rješenje nadležnog ureda o primjerenom obliku školovanja.
Rješenje službe za profesionalnu orijentaciju

         

Učenici se mogu upisati u programe:

Programi na razini gimnazije i strukovnog obrazovanja (SSS):

EKONOMIST

GRAFIČKI TEHNIČAR PRIPREME

OPĆA GIMNAZIJA

UPRAVNI REFERENT

 

Programi industrijsko-obrtničkog zanimanja (SSS):

KROJAČ

OBUĆAR

GALANTERIST

 

Programi za učenike s većim teškoćama (NSS):

POMOĆNI ADMINISTRATOR - TES

POMOĆNI GRAFIČAR ZA UNOS TEKSTA - TES

POMOĆNI KROJAČ - TES

POMOĆNI OBUĆAR - TES

POMOĆNI GALANETRIST - TES

 


CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava / Prilaz Tomislava Špoljara 2, HR-10000 Zagreb / www.centar-dubrava-zg.skole.hr / ured@centar-dubrava-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju