preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava

 

PISCI U KNJIŽNICI

DRUŽENJE S PAVLOM PAVLIČIĆEM

U srijedu, 16. listopada 2019. posjetio je naš Centar pisac Pavao Pavličić, jedan od najplodnijih hrvatskih pripovjedača i jedan od rijetkih hrvatskih živućih pisaca koji se nalazi u školskom programu hrvatskog jezika.

Učenicima je ukratko ispričao o svom životu i radu, te odgovarao na mnogobrojna pitanja. Govorio je kako radi i piše, gdje pronalazi inspiraciju za svoje priče. Rekao je kako nikada ne opisuje svoje prijatelje i sugrađane, nego su mu likovi uvijek fiktivni te da voli neočekivane obrate.

Uživali smo u susretu s piscem, vrlo jednostavnim i pristupačnim, čija proza označava ponovni povratak priči i fabulaciji.

DRUŽENJE S JADRANKOM BITENCOM

Dana 28.studenog 2018.godine ugostili smo književnika Jadranka Bitenca koji iza sebe ima preko tisuću održanih književnih susreta u Hrvatskoj i u inozemstvu. Susret je prošao u živahnom, šaljivom i zanimljivom tonu jer su naši učenici doslovce zasuli pisca brojnim pitanjima o počecima njegova stvaralaštva, o djetinjstvu koje je bilo teško i tužno zbog očeva alkoholizma, o prvim ljubavima i dječačkim pustolovinama, brojnim selidbama i školovanju pisca za vojnog pilota koji na kraju shvaća da mu je ljubav prema pisanoj riječi ipak – najveća ljubav

Našim učenicima najviše se dopao roman Lana, godina mačke, a potom se razvila diskusija o životu na selu gdje se događa radnja romana i roman Twist na bazenu koji je ipak bliži našim srednjoškolcima i njihovim „problemima“ u odnosu prema odraslima, ljubavi, društvu u kojem se kreću sa svim svojim opasnostima (ovisnostima, međuvršnjačkom nasilju).

Susret s piscem završio je fotografiranjem i potpisivanjem knjiga te riječima pisca „da uvijek u duši ostanemo djeca sa svojim snovima i željama“.

 

DRUŽENJE SA SPISATELJICOM SANJOM PILIĆ

Dana 17.listopada ugostili smo poznatu hrvatsku spisateljicu Sanju Pilić, autoricu brojnih knjiga za djecu i odrasle i, kako ona sama kaže, „zaljubljenicu u fotografiranje i crtani film“.

Nakon predstavljanja književnice i uvodne riječi  pisca i voditelja Tribine u gostima DHK-a Hrvoja Kovačevića, Sanja Pilić je govorila o svojim „mrvicama“ , odnosno pričama i romanima koji  prate odrastanje, neobične doživljaje i avanture svakidašnjeg života djece i mladih ljudi na pragu zrelosti. Naši učenici, potaknuti spisateljičinim spontanim nastupom, postavljali su pitanja o djelima O mamama sve najbolje, Mrvice iz dnevnog boravka, Sasvim sam popubertetio, Hoću biti posebnaaaaa , Baš sam hepi i brojne druge…koje su postale i lektirni naslovi.

Saznali smo da naša gošća ne voli horore i fantastiku, da voli putovanja i druženja s prijateljicama, da ima malu drvenu kuću na selu i da joj je susjeda jedna naša učenica. Vrijeme je brzo prošlo uz priču i puno smijeha, a na kraju susreta smo se fotografirali i poručili spisateljici „vidimo se na fejsu“.

 A možda i kao junaci neke nove priče Sanje Pilić!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava / Prilaz Tomislava Špoljara 2, HR-10000 Zagreb / www.centar-dubrava-zg.skole.hr / ured@centar-dubrava-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju