preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava

Radna terapija je procjenjivanje i terapija kroz upotrebu specifičnih ciljanih aktivnosti. Cilj radne terapije je spriječiti onesposobljenje i udovoljiti osobnim potrebama pojedinca postizanjem maksimalne funkcije i neovisnosti (WFOT).

 

Radnu terapiju u COO Dubrava provode prvostupnici radne terapije i viši radni terapeuti. Dodatno su educirani su za rad po Bobath konceptu,te za provođenje kreativnog stvaralaštva.

Aktivno sudjeluju u edukaciji studenata radne terapije sa Zdravstvenog veleučilišta Zagreb. Članovi su Hrvatske komore zdravstvenih radnika ( HKZR) sa pripadajućim odobrenjima za rad.

Područja djelovanja su im:

-produktivnost

-aktivnosti dnevnog života (ADŽ)

-organizacija slobodnog vremena

 

Radna terapija namijenjena je osobama čije su sposobnosti obavljanja aktivnosti osobne njege,produktivnosti i slobodnog vremena ugrožene ili oštećene razvojem,tjelesnom ozljedom ili bolešću,psihološki,socijalno,kulturno i kombinacijom navedenih.

Sam proces radne terapije sastoji se od četiri bitne točke:

  1. Procjena
  2. Planiranje i pripremanje terapije
  3. Provođenje terapije
  4. Evaluacija

 

U procesu radne terapije radni terapeut holistički sagledava klijenta i kroz radno terapijske procjene otkriva gdje je nastao njegov problem. Procjenjuje njegovo fizičko,psihičko i socijalno stanje,te okolinu u kojoj živi. Određuje smjernice i prioritete za intervenciju,odnosno terapiju, bazirajući se na:

  1. Klijentove želje,potrebe,interese i mogućnosti
  2. Prirodu poremećaja
  3. Kulturno i socijalno okruženje u kojem osoba živi

 

Produktivne aktivnosti korisnika COO Dubrava najvećim dijelom vezane su za proces školovanja. Radni terapeuti u tu svrhu prostorno prilagođavaju radni prostor učenicima,prilagodbe za pisanje,uvježbavanje korištenja asistivne tehnologije u svrhu učenja i prezentiranja stečenog znanja. Provodi se i neuropsihološka procjena, grafomotorički trening i trening kognitivnih vještina koji će poboljšati proces učenja. Surađuju sa roditeljima korisnika i udrugama,u svrhu ergonomskih i drugih prilagodbi za obavljanje produktivnih aktivnosti, u njihovim domovima i zajednici.

 

 

Aktivnosti svakodnevnog života provode sa na temelju inicijalne procjene i individualnog programa rada. Nastoji se postići što veća samostalnost u okviru kognitivnih i perceptivnih mogućnosti korisnika  motoričkim treningom,izradom pomagala,prostornim prilagodbama i uvježbavanjem istih u realnim uvjetima. Surađuju sa roditeljima korisnika i udrugama,u svrhu ergonomskih i drugih prilagodbi za obavljanje aktivnosti svakodnevnog života, u njihovim domovima i zajednici.

 

Organizacija slobodnog vremena provodi se kroz kreativne radionice i kreativne sadržaje, u okviru želja, interesa i mogućnosti korisnika. Kreativnost je važan čimbenik svakog pojedinca  te se i na taj način nastoji poboljšati motorika,percepcija, komunikacija i socijalizacija.


CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava / Prilaz Tomislava Špoljara 2, HR-10000 Zagreb / www.centar-dubrava-zg.skole.hr / ured@centar-dubrava-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju